Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Bookea Vulkan Group och Reedz AB ingår samarbete kring förlagets drygt 30 000 bokrättigheter

I linje med Bookeas ambition att bli en ledande aktör i Europa ingår förlaget nu ett samarbete med språkteknologi-bolaget Reedz. Samarbetet möjliggör för Bookea att öka utgivningstakten av digitala böcker och ljudböcker för att snabbare nå målet om att bli branschledande.

Vi ser spännande tillväxtmöjligheter framåt, både på existerande och nya marknader, och med Reedz får vi en samarbetspartner som på ett såväl operativt som strategiskt plan kan hjälpa bolaget att nå våra tillväxtmål”, säger Peter Norrman, delägare, medgrundare och VD på Bookea.

Den ökade demokratiseringen av ’creator economy’ och att utgivningen av content finner nya vägar ser vi i angränsande branscher såsom musik, video, journalistik och utbildning, här har Bookea en väldigt stark marknadsposition”, säger John Strandberg, grundare på Reedz.

Reedz språkteknologi möjliggör bokutgivning av digitala böcker och ljudböcker på en mängd språk till en bråkdel av dagens kostnad och tidsåtgång. Sedan lanseringen har bolaget producerat och översatt 1000-tals böcker.

De populäraste språken utöver engelska är språk som arabiska, franska, holländska, kinesiska, polska och spanska. Nyligen har de även märkt av en ökad efterfrågan på de nordiska språken, inklusive minoritetsspråk såsom samiska. Här ser vi möjligheterna att språkteknologin kan såväl främja samt stödja de historiska minoritetsspråken.

Vi ser att acceptansen för såväl AI röster som översättningar ökar snabbt. Vi räknar med att 2026 är minst 1/3 av alla ljudböcker inspelade eller tillgängliga med AI röst. Särskilt på mindre språk och smalare genrer”, fortsätter John Strandberg.

"Vi märker en starkt ökande acceptans av AI röster, det är ibland åsikten om fenomenet i sig snarare än själva lyssningsupplevelsen som styr åsikterna om böckerna. Men desto vanligare det blir med AI desto större blir fokus på själva produkten vilket kommer att gynna syntetiska röster. Vi kommer framgent dock att vara lyhörda gentemot författare som vill skynda långsamt," säger Peter Norrman.

"Vi ser fram emot att stötta Bookea i deras fortsatta tillväxtresa internationellt, Samarbetet befäster Bookeas position som ett av förlagsbranschens mest nytänkande innovatörer i en historiskt väldigt traditionell bransch”, avslutar John Strandberg.

Om Bookea Group
Bookea är ett förlag och en helhetsleverantör av förlagsrelaterade tjänster och möjliggör för alla att förverkliga sin författardröm på ett kostnadseffektivt och nytänkande sätt. Bolaget är idag etablerat i Sverige (HQ), Norge, Finland, Baltikum, Polen och Holland, med planer att lansera i ytterligare 3 till 5 nya marknader i Europa under 2025.


Om Reedz AB
Reedz (HQ Eskilstuna), nyligen utsett till ’Global Top 50 AI startups’, grundades med visionen att tillgängliggöra kunskap, utbildning och litteratur till alla åldrar och på världens alla språk. Reedz befinner sig i en tillväxt- och expansionfas där bolaget växer med befintliga kunder samt kommer expandera sin etablerade affärsmodell till nya marknader och branscher under 2024-2025.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Lava förlag är ett oberoende förlag som grundades för drygt tio år sedan. Vi drivs av en passion för litteratur och vi vill att våra böcker ska nå så många läsare som möjligt. Vi har alltid hållit till på Kungsholmen i Stockholm, idag har vi kontor i Fredhäll med milsvid utsikt över Stockholm och Mälaren.

Kontakter

Amanda Zemite

Amanda Zemite

Presskontakt Marknad Marknadsföring
Björn Wennerström

Björn Wennerström

Presskontakt Försäljning- och marknadsföring

Lava Förlag drivs av en passion för litteratur.

Vi är ett oberoende förlag som grundades för drygt tio år sedan. Lava drivs av en passion för litteratur och vi vill att våra böcker ska nå så många läsare som möjligt. Vi har alltid hållit till på Kungsholmen i Stockholm, idag har vi kontor i Fredhäll med milsvid utsikt över Stockholm och Mälaren.

Lava Förlag

Atterbomsvägen 44
11257 Stockholm
Sverige