Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Radioprofilen Peter Sundberg följer upp den hyllade debuten med en ny relationsthriller

Radioprofilen Peter Sundberg följer upp den hyllade debuten med en ny relationsthriller. I När korna råmar om natten fortsätter han utforska konsekvenserna av att inte våga vara sann mot den man är. Vi följer den arbetslösa journalisten Malin Bergman som efter ett ultimatum av sin pojkvän, en aspirerande MMA-fighter, tar ett tillfälligt arbete i sina hemtrakter. En plats hon svurit att inte återvända till. Ett övergivet torp, hennes ungdoms största förälskelse och en försvunnen familj får henne sedan att återvända till den där sista sommaren som när hon börjat krafsa på ytan inte var så oskyldig som den gav sken av att vara.

— Kan man förtränga ett trauma? Är det vårt undermedvetna som skyddar oss genom att suddar ut jobbiga händelser från vårt förflutna eller är det en nedärvd fysiologisk mekanism till för att göra livet enklare, säger Peter Sundberg och syftar på bokens huvudperson som levt ett till synes bekymmersfritt liv fram till att ett tillfälligt arbete för en rikstäckande morgontidning får henne att snubbla över en händelse som leder tillbaka till den där sista sommaren i Piteå. En sommar som fick henne att packa väskorna och lova sig själv att aldrig någonsin flytta tillbaka igen.

— När jag var tio år gammal läste jag i tidningen om en jordbruksfamilj som över en natt lämnat allt, fortsätter han. De hade packat ihop några tillhörigheter och lämnat sin skuldtyngda mjölkgård med djur och allt. Teorierna som gick på byn var att familjen på grund av skulderna gett upp hoppet och inte sett något annan utväg än att ta med sig det lilla dem kunde och fly landet för att kunna börja om, skuldfria, någon annan stans. Bilden av de övergivna djuren etsade sig fast på min näthinna och under årens lopp har jag funderat mycket på familjen som försvann men också på djuren som lämnades kvar. När min antihjälte Malin Bergman snubblar över en övergiven gård på Hemnet kom historien om familjen jag läste om som barn tillbaka. - Tänk om de inte flydde självmant? Även om försvinnandet i min roman inte har med familjen i artikeln att göra så lät jag Malin Bergman snubbla över ett liknande fall där jag tagit mig friheten att använda lösryckta detaljer som etsat sig fast. Men gällande försvinnandet i denna bok är det inte alla som vill att sanningen ska komma fram.

”Han betraktade kvinnan med det röda håret. Sättet hon såg på huset gjorde honom nervös. Det var som att hon såg samma sak som han. En symbol för något som kunnat vara. Kunde bli.

Han fingrade på tändsticksasken i fickan. Var det nu allt skulle vara tvunget att försvinna?

Nej. Han släppte återigen taget om tändsticksasken. Hennes naiva blick gav honom hopp. Att göra huset beboeligt var inget oövervinnerligt projekt, men med några enkla åtgärder skulle det kunna bli en mardröm. ”


— ur boken

När korna råmar om natten är en underhållande, spännande men också hjärtevärmande relationsthriller om att acceptera dels vem man är men också vem man behöver.

Peter Sundberg är en av Sveriges mest mångåriga programledare i radio. Han är född i Piteå men bor sedan länge i Stockholm där han studerat på Dramatiska Institutet och Skrivarakademien. Sedan 2003 arbetar han som programledare på Sveriges Radio där han sänder nattradioprogrammet Vaken med P3 och P4. Tidigare har han bland annat producerat Morgonpasset i P3 samt arbetat på tidning i sin hemstad Piteå.


Ämnen


Lava Förlag 

Kontakter

Amanda Zemite

Amanda Zemite

Presskontakt Marknad Marknadsföring
Björn Wennerström

Björn Wennerström

Presskontakt Försäljning- och marknadsföring

Lava Förlag drivs av en passion för litteratur.

Vi är ett oberoende förlag som grundades för drygt tio år sedan. Lava drivs av en passion för litteratur och vi vill att våra böcker ska nå så många läsare som möjligt. Vi har alltid hållit till på Kungsholmen i Stockholm, idag har vi kontor i Fredhäll med milsvid utsikt över Stockholm och Mälaren.

Lava Förlag

Atterbomsvägen 44
11257 Stockholm
Sverige